Fot.iStock
4.47 (191)
Deser z mascarpone to wariacja na temat popularnego tiramisu. We Włoszech oryginalne ciasto z mascarpone podawane jest z likierem kawowym albo amaretto.Dodatkowo deser z mascarpone powstaje z wykorzystaniem podłużnych biszkoptów. W polskiej wersji czasem używa się galaretki i posypki czekoladowej. Deser z mascarpone pięknie wygląda przyozdobiony truskawkami.
mascarpone 250 g
truskawki 300 g
galaretka 2 szt.
dżem owocowy 3 łyżki stołowe
jogurt naturalny 5 łyżek stołowych
kiwi 1 szt.
mandarynki 1 szt.
banany 0.5 szt.
herbatniki 6 szt.
czekolada 0.3 szt.
otręby 6 łyżeczek
woda 2.5 szklanki
Porady
W przepisie na deser z mascarpone wykorzystano:
- 300 g truskawek mrożonych
- 2 galaretki truskawkowe
- 3 łyżki dżemu morelowego
- 5 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru
- 6 małych herbatników
- 6 kostek czekolady nadziewanej o smaku malinowym
- 6 łyżek otrąb granulowanych, mogą być o smaku truskawkowym
Nie trzeba mieć profesjonalnej szprycy, aby ozdabiać ciasta. Wystarczy wyciąć kwadrat z pergaminu i przeciąć go po przekątnej. Następnie jeden koniec zwinąć po przekątnej do środka, aby stworzyć rulon z ostrym czubkiem., w połowie najdłuższego boku trójkąta.Następnie przewróć papier na drugą stronę i zagnij do wewnątrz. Pomoże to utrzymać formę stożka. Następnie obetnij czubek papierowego rożka, aby zrobić otworek. Tak przygotowanym papierowym rękawem możecie dekorować deser z mascarpone albo torty z kremem maślanym.