Czekoladowe tartaletki z porzeczkami to doskonały deser na letni podwieczorek. Krem czekoladowy znakomicie harmonizuje z wyrazistymi owocami.
Składniki:
120 g masła
3 łyżki cukru pudru
jajko
170 g mąki
łyżka proszku migdałowego
150 g gorzkiej czekolady
30 g czekolady mlecznej
150 ml płynnej śmietany
1/4 laski wanilii
150 g galaretki porzeczkowej
200 g czerwonych porzeczek
Czekoladowe tartaletki z porzeczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W salaterce 10 dag masła ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, następnie mąkę i proszek migdałowy. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią i zostawiamy na 2 godz. w temp. otoczenia. Pozostałym masłem smarujemy 4 foremki do tartaletek. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki. Schładzamy przez 2 godz. Przykrywamy tartaletki papierem do pieczenia i suchą fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Usuwamy papier do pieczenia i fasolę, wstawiamy jeszcze na 6 min. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Oba rodzaje czekolady rozdrabniamy. Śmietanę z laską wanilii i wydobytymi z niej ziarnami podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia. Wanilię wyjmujemy i śmietaną zalewamy czekoladę. Odczekujemy 30 s i mieszamy, aż czekolada się rozpuści, a krem zgęstnieje.
Galaretkę porzeczkową lekko podgrzewamy i cienką warstwą rozprowadzamy na tartaletkach. Pozostawiamy do wystudzenia. Zalewamy wystudzonym, ale jeszcze płynnym kremem czekoladowym, schładzamy 30 min. Podajemy udekorowane świeżymi czerwonymi porzeczkami na gałązkach.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.