Jo Pratt

Deser z bezami na Wielkanoc

Ocena:

5 (4)

  • 1 godz. 15 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Deser z bezami na Wielkanoc to kruche łakocie z lekką cytrynową nutą. Te urocze kurczaczki nie tylko urzekają smakiem, lecz także pięknie prezentują się na świątecznym stole. Doskonale komponują się z filiżanką kawy lub herbaty. Beza to także dobry sposób na wykorzystanie białek pozostałych po upieczeniu wielkanocnej babki. Deser z bezami na Wielkanoc to słodycze, którym nikt się nie oprze.

Składniki:

  • mąka kukurydziana  2.5 g

  • jajka kurze  2 szt.

  • brązowy cukier  100 g

  • cytryna  1 szt.

  • barwnik spożywczy  5 g

Deser z bezami na wielkanoc - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni Celsjusza (120 stopni z termoobiegiem). Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Cytrynę myjemy, szorujemy i parzymy wrzątkiem. Skórkę z połowy cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z pozostałej wyciskamy pół łyżeczki soku.

  • Krok 3:

    Do suchej miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywną pianę (nie powinny poruszać się przy przechylaniu naczynia). Następnie dodajemy połowę cukru i ubijamy dalej, aż masa będzie błyszcząca i sprężysta, a kryształki cukru całkowicie rozpuszczą się.

  • Krok 4:

    Resztę cukru, mąkę kukurydzianą, skórkę i sok z cytryny dodajemy do bezy. Możemy również użyć 2 g żółtego barwnika spożywczego w żelu, żeby nasza beza uzyskała odpowiedni kolor. Całość ponownie ubijamy, aż uzyskamy bardzo gęstą, lśniącą i bladożółtą bezę.

  • Krok 5:

    Gotową pianę przekładamy delikatnie do rękawa cukierniczego. Na przygotowaną wcześniej blachę wyciskamy około 25 okrągłych porcji (o średnicy ok. 5 cm), na które wykładamy mniejsze, 3-cm porcje – staramy się, żeby przypominały tułów i głowę pisklęcia. Zachowujemy 3-4 cm odstęp między deserkami, ponieważ beza odrobinę urośnie w trakcie pieczenia.

  • Krok 6:

    Bezy pieczemy przez 30 minut, aż będą chrupiące na zewnątrz. Przekładamy je na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (powinny zostać w piekarniku do czasu, aż całkowicie wystygną).

  • Krok 7:

    Deser z bezami na Wielkanoc możemy udekorować pisakami spożywczymi: pomarańczowym rysujemy dziób, a czarnym oczy i łapki. Warto wykorzystać żółty i dorysować pisklęciu pióra.

     

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/lemony-easter-chicks

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne