Adobe Stock
4.5 (143)
Cukinia faszerowana mięsem mielonym to świetne urozmaicenie codziennych obiadów. Sycące, pożywne nadzienie wzbogacone jest sosem pomidorowym i aromatycznymi przyprawami. Warzywne łódeczki zapieka się pod warstwą pysznego parmezanu i zdobi świeżymi ziołami. Tego przepisu nie może zabraknąć w notatniku miłośników włoskiej kuchni, ale faszerowana cukinia z mięsem mielonym i serem przypadnie do gustu każdemu.
cukinia 400 g
mięso mielone 250 g
cebula 100 g
czosnek 5 g
przecier pomidorowy 50 g
parmezan 50 g
oliwa z oliwek 30 ml
słodka papryka 2 g
zioła prowansalskie 2 g
natka pietruszki 0.25 pęczka
sól 3 g
pieprz 2 g
Przygotowanie: cukinię dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy. Twarde kawałki miąższu siekamy, a gniazda nasienne wyrzucamy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki opłukujemy, osuszamy i siekamy. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Farsz do cukinii: cebulę z czosnkiem szklimy na łyżce oliwy. Dodajemy posiekaną cukinię, a następnie mięso mielone i słodką paprykę. Smażymy, aż farsz zmieni kolor i odparuje z niego woda. Dolewamy przecier pomidorowy i podgrzewamy całość jeszcze przez około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczenie: wydrążone cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je pozostałą oliwą. Lekko oprószamy solą i ziołami prowansalskimi. Podpiekamy je przez kilka minut, żeby zmiękły. Następnie wypełniamy farszem, posypujemy parmezanem i pieczemy przez 20 minut.
Podanie: cukinia faszerowana mięsem mielonym najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Posypujemy ją posiekaną natką pietruszki. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ulubionymi dodatkami.
Adobe Stock
Porady
- Po wydrążeniu cukinii warto przetrzeć łódeczki ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym przyrządzona według naszego przepisu jest zwieńczona parmezanem, ale można też wykorzystać różne rodzaje serów, na przykład mozzarellę, goudę, cheddar, a nawet fetę. Innym pomysłem na posypkę jest kruszonka z bułki tartej. Warto wykorzystać wtedy japońską panierkę panko, która zapewni cukinii chrupiące wykończenie.
- W sezonie letnim, kiedy dostępne są słodkie, soczyste pomidory, użyjmy świeżych warzyw do farszu. Należy je wtedy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę, żeby z łatwością rozpadły się na sos podczas smażenia nadzienia.
- Jako główny składnik farszu sprawdzi się zarówno wieprzowina, jak i wołowina. Może być też ich mieszanka. Żeby zapiekana cukinia z mięsem mielonym była lekka i miała delikatny smak, użyjmy drobiu, na przykład piersi kurczaka lub indyka.
- Jeśli zostało nam jeszcze sporo farszu po wypełnieniu cukinii, możemy go wykorzystać do zrobienia zapiekanki na następny obiad. Przyda się wtedy przepis na muszle makaronowe nadziewane.
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym pięknie zaprezentuje się na stole nakrytym na przyjęcie lub do obiadu, jeśli podamy ją z pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami. Sprawdzi się zarówno natka pietruszki, jak i bazylia, tymianek, rozmaryn lub oregano. Gotowe danie można też posypać szczypiorkiem.
Sycąca, pożywna, przykryta warstwą rozpuszczonego sera cukinia nadziewana mięsem mielonym to doskonałe, samodzielne danie. Mimo to świetnie smakuje w towarzystwie różnych dodatków, zwłaszcza jeśli króluje na bufetowym stole. Jako akompaniament sprawdzą się na przykład:
Składniki nadzienia da się modyfikować według gustu i potrzeb dietetycznych. Jeśli chcemy, żeby potrawa była bardziej sycąca i zawierała więcej błonnika i wartościowe składniki odżywcze, wypełnijmy łódeczki z cukinii kaszą bulgur, jaglaną lub kuskus. Inne wersje tej potrawy to między innymi:
Faszerowana cukinia z mięsem mielonym nabierze charakteru, gdy przykryje ją kremowy sos beszamelowy. Dzięki temu powstanie warstwowa potrawa o podobnym profilu smakowym, który prezentuje klasyczna lasagne. To dobre rozwiązanie, jeśli nie chcemy używać makaronu, a mamy ochotę na włoską zapiekankę.