Adobe Stock
0 (0)
Crème de cassis to likier z czarnej porzeczki pochodzący z Burgundii. Ten słodki trunek dodaje się do wielu znanych koktajli, takich jak Kir Royal, ale można go także pić solo, z eleganckiego kieliszka na nóżce. To świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych, letnich owoców. Sprawdźcie, jak zrobić polską wersję likieru crème de cassis. Przepis jest bardzo prosty, choć dosyć czasochłonny.
czarna porzeczka 1.5 kg
spirytus 1.5 l
cukier 1 kg
woda 0.5 l
Syrop: do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty i odstawiamy do wystudzenia. Dolewamy spirytus.
Czarne porzeczki: obrywamy z gałązek, myjemy i odsączamy na sicie lub osuszamy na ręczniku. Przekładamy do dużego, suchego, wyparzonego słoika i zalewamy syropem. Zakręcamy i odstawiamy na około 4 tygodni w zaciemnione miejsce (czas nie uwzględniony w klasyfikacji dania). Przez pierwsze 14 dni co jakiś czas potrząsamy słoikiem, żeby wymieszać macerat.
Filtracja: przecedzamy nastaw przez sitko wyścielone kilkukrotnie złożoną gazą lub muślinową ściereczką, żeby odseparować płyn od owoców. Rozlewamy go do butelek. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na kolejny miesiąc. Czas dojrzewania i klarowania trunku nie został ujęty w ogólnej klasyfikacji dania.
Crème de cassis: kiedy osad spłynie na dno butelek i płyn stanie się klarowny, ponownie go filtrujemy. Likier z carnej porzeczki jest gotowy do spożycia.
Porady
- Crème de cassis serwujemy w kieliszkach na nóżce o pojemności 50–60 ml. Najlepiej, jeśli mają kształt tulipana, dzięki temu łatwiej uwalnia się aromat serwowanego trunku.
- Likier z czarnej porzeczki pochodzący z Burgundii jest składnikiem wielu popularnych koktajli alkoholowych. Można z nim zrobić na przykład drink Kir, który powstaje na bazie białego wina, Kir Royal z szampanem lub francuskie martini z wódką i sokiem ananasowym.
- Do syropu, którym zalewamy owoce, można dodać wanilię lub skórkę cytryny. Dzięki temu likier cassis domowej roboty zyska niezwykły aromat.
- Miłośnikom tych smakowitych owoców jagodowych polecamy także przyrządzenie latem słodkich przetworów na zimę, takich jak kompot, sok lub dżem z czarnej porzeczki. Pamiętajmy, że krzaczki owocują tymi słodkimi kuleczkami w lipcu i sierpniu.
- Zamiast cukru możemy użyć innej substancji słodzącej. Sprawdzi się na przykład syrop z agawy lub miód.
- Z owoców na crème de cassis może powstać także półwytrawna smorodinówka kresowa, czyli nalewka z czarnej porzeczki. Jest nieco mniej słodka niż proponowany przez nas trunek.
- Smakosze słodkich drinków mogą się zastanawiać, czym zastąpić likier cassis. W końcu zrobienie go zajmuje kilka miesięcy i nie zawsze mamy go pod ręką. Do drinków, takich jak francuskie martini, równie dobrze sprawdzi się nalewka malinowa.