Anna Myśliwiec Rosie Birkett

Ciasto filo z botwiną i serem

Ocena:

5 (3)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto filo z botwiną i serem jest odświeżająco cytrynowe, wypełnione kremową ricottą i słonym serem feta. Bazą nadzienia są słodkawe, młode liście i korzenie buraka, smażone z porem i cebulką, podkręcone aromatycznymi nasionami kopru włoskiego i kminkiem. Całość podana w wykwintnym opakowaniu z cienkiego, przyjemnie listkującego ciasta – koniecznie z dodatkiem świeżej sałaty lub sosem ogórkowym. Ciasto filo z botwiną i serem to przepis obowiązkowy, musicie go spróbować.

Składniki:

  • ricotta  300 g

  • botwina  500 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • por  150 g

  • cebula  120 g

  • czosnek  10 g

  • papryka chili  4 g

  • cytryna kiszona  2 plastry

  • kminek  1 szczypta

  • nasiona kopru włoskiego  1 szczypta

  • natka pietruszki  100 g

  • cytryna  1 szt.

  • jajka  3 szt.

  • feta  300 g

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

  • ciasto filo  270 g

  • olej rzepakowy  15 ml

  • sól  1 szczypta

Ciasto filo z botwiną i serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pora tniemy na plasterki, następnie przekładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Pozostawiamy na chwilę do osuszenia. Czosnek i cebulę obieramy z łupin, siekamy ją na cienkie krążki, a ząbki przeciskamy przez praskę.

  • Krok 2:

    Papryczkę chili (najlepsza będzie zielona) myjemy, rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ siekamy w kosteczkę. Natkę pietruszki kroimy na drobno. Świeżą cytrynę parzymy, myjemy, następnie rozcinamy na pół i wyciskamy z niej sok (możemy wcześniej owoc rolować w dłoniach, dzięki temu wydobędziemy więcej soku). Kiszoną cytrynę rozdrabniamy nożem.

  • Krok 3:

    Serek ricotta wykładamy na sitko i odsączamy z serwatki przez 5 minut. Botwinę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy na bawełnianej ściereczce, a następnie kroimy na niewielkie kawałki o wielkości ok. 1 cm.

  • Krok 4:

    Do dużego woka wlewamy oliwę z oliwek i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, dodajemy por, cebulę, czosnek, chili i kiszoną cytrynę. Przyprawiamy kminkiem, dużą szczyptą soli, nasionami kopru włoskiego i smażymy przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dorzucamy botwinkę, natkę pietruszki oraz sok z cytryny i smażymy przez 3-4 minuty, aż liście zmniejszą swoją objętość. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 5:

    Do sporej miski wbijamy jajka i ubijamy do powstania puszystej masy. Następnie wrzucamy ricottę i ser feta, dokładnie mieszamy. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i usmażone warzywa (warto odsączyć z nich pozostałą wodę, w przeciwnym razie spód ciasta może być wilgotny i niedopieczony) i mieszamy, aż wszystko się ze sobą połączy.

  • Krok 6:

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (170°C z termoobiegiem). Głęboką formę o średnicy ok. 20 cm smarujemy olejem rzepakowym lub słonecznikowym. Środek wykładamy arkuszem ciasta filo, dociskając je do dna i boków (powinno wystawać sporo poza krawędź formy). Smarujemy odrobiną oleju rzepakowego i kładziemy kolejną warstwę ciasta. Każdy arkusz powinien być położony w poprzek poprzedniej warstwy, a czynność powtarzamy, aż dno i boki będą równomiernie przykryte.

     

  • Krok 7:

    Nadzieniem z serkami i botwiną wypełniamy formę, następnie przykrywamy wierzch ciastem, które wystaje poza krawędź i smarujemy je olejem. Całość posypujemy odrobiną kopru włoskiego i wstawiamy do piekarnika na 50 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gdy będzie gotowe, studzimy je do temperatury pokojowej, a następnie chłodzimy w lodówce.

  • Krok 8:

    Ciasto filo z botwiną i serem podajemy dobrze schłodzone, pokrojone na trójkąty, z dodatkiem np. sosu ogórkowego. Dobrze smakować będzie również ze świeżą sałatą.

    Źródło: serwis partnerski, www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/chard-preserved-lemon-fresh-cheese-pie

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne