5 (1)
Ciasto Shrek pomarańczowe to piękny deser na zimno w słonecznym kolorze i świetna alternatywa dla jego zielonego odpowiednika. Nie jest trudne w przygotowaniu, ale warstwy wymagają dłuższego chłodzenia, dlatego warto zacząć pracę z dużym wyprzedzeniem. Na koniec spędza jeszcze 8 godzin w lodówce. Rezultat jest jednak tego wart – z pewnością zaskoczy gości. Polecamy przepis na orzeźwiające ciasto Shrek w wersji pomarańczowej.
galaretka pomarańczowa 350 g
budyń waniliowy 100 g
jajka 3 szt.
mąka pszenna 50 g
cukier 50 g
sól 3 g
sok marchewkowy 750 ml
śmietana 30% 500 ml
biszkopty 300 g
Przygotowanie: rozpuszczamy 2 galaretki pomarańczowe (140 g) w 250 ml gorącej wody na piankę pomarańczową i 2 galaretki w 500 ml wody na wierzchnią warstwę. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (tryb góra-dół). Blachę o wymiarach 24x28 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek (jajka powinny mieć temperaturę pokojową).
Biszkopt: ubijamy białka na pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy, aż się rozpuści i masa stanie się lśniąca. Zmniejszamy obroty urządzenia i dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę i 20 g budyniu w proszku. Delikatnie łączymy wszystkie składniki szpatułką. Przekładamy ciasto do foremki i wyrównujemy je. Pieczemy przez 25 minut. Żeby biszkopt pozostał puszysty, możemy upuścić go na podłogę z wysokości 30 cm. Wyjmujemy go i studzimy na kratce cukierniczej, po czym z powrotem umieszczamy w foremce wyłożonej folią spożywczą.
foodie.by.bb
Marchewkowa masa budyniowa: rozpuszczamy 2 opakowania budyniu waniliowego (80 g) w szklance soku (250 ml). Resztę marchewkowego napoju podgrzewamy w garnku. Kiedy zacznie wrzeć, cienkim strumieniem wlewamy rozmieszane budynie, cały czas go mieszając (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej). Gotujemy, żeby masa zgęstniała. Wsypujemy jedną galaretkę pomarańczową (70 g). Mieszamy, aż cały proszek się rozpuści. Wylewamy budyń na biszkopt. Wyrównujemy szpatułką. Odstawiamy do wystudzenia.
foodie.by.bb
Warstwa z ciastek: kiedy budyń marchewkowy stężeje, układamy na nim biszkopciki z galaretką (typu jaffa cakes), polewą czekoladową do góry.
foodie.by.bb
Pianka pomarańczowa: ubijamy śmietanę kremówkę (30 lub 36%) na sztywny, gęsty krem. Pamiętajmy, że powinna być mocno schłodzona, żeby udało się uzyskać odpowiednią konsystencję. Cienkim strumykiem dolewamy wystudzoną galaretkę. Miksujemy przez chwilę, żeby połączyć składniki. Wykładamy piankę na warstwę ciastek. Ostrożnie ją rozsmarowujemy na całej szerokości ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
foodie.by.bb
Galaretka na wierzch ciasta: wylewamy ją na dobrze schłodzony placek Shrek, kiedy będzie miała temperaturę pokojową (zanim zacznie się ścinać).
foodie.by.bb
Ciasto Shrek pomarańczowe: wstawiamy do lodówki na noc (minimum 8 godzin), żeby wszystkie warstwy dobrze stężały. Czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania. Zimne ciasto pomarańczowe najlepiej kroić za pomocą ciepłego ostrza. W tym celu wkładamy na chwilę nóż do gorącej wody. Dzięki temu uzyskamy idealne, równe porcje. Możemy je udekorować plasterkami pomarańczy i świeżą miętą.
foodie.by.bb