Ciasto z kremem z soku pomarańczowego i bitą śmietaną
Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąka
3/4 szklanki cukier
4 sztuki jajka
1/4 szklanki woda
1/4 szklanki olej
1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia
Masa pomarańczowa:
4 szklanki sok pomarańczowy z miąższem
1/2 szklanki cukier
2 sztuki budyń waniliowy
Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietana
4 łyżki cukier puder
olejek cytrynowy
1 sztuka śmietan fix
Ciasto lambada - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i po kolej po żółtku, cały czas ubijać. Wodę letnią przegotowaną wymieszać z olejem i wlać do ciasta wymieszać. Na koniec wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blachę i piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po upieczeniu ciasto zostawić by ostygło. Do rondla wlać 3 1/2 szklanki soku pomarańczowego ( z kartonu najlepiej z cząstkami miąższu)dodać cukier i zagotować. W pozostały soku rozprowadzić 2 budynie i wlać je do gotującego się soku cały czas mieszając.Gorącą masę wylać na zimne ciasto i wyrównać zostawić aby masa wystygła.Śmietanę ubić wraz z śmietan fixem i cukrem pudrem , wyłożyć na ciasto z masą pomarańczową. Do śmietany można dodać kilka kropel olejku.Na śmietanę możemy wylać polewę czekoladową lub udekorować przed podaniem kawałkami pomarańczy