3.(przyprawa do pizzy i zapiekanek, papryka ostra sproszkowana, starty żółty ser)
4.(tak zwana wersje kamikadze , o której napisze potem = połączenie wersji nr 2 i 3 :D )
Ciasteczka piwne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Margaryne rozrabiamy z mąką, proszkiem do pieczenia i piwem. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto rozwałkujemy bardzo cienko ( ok. 2mm).
Wersja nr 1:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy odrobiną cukru.
Z ciasta wykrawamy ciastka ( kształt od Was zależy :) ) , posypujemy ciastka cynamonem ( można to zrobic przed wykrawaniem , czyli posypać rozwałkowane ciasto) nakładamy starte jabłko i posypujemy cukrem.
Wersja nr 2 :
Rozwałkowane ciasto lub wykrojone juz ciastka posypujemy bazylią, pieprzem i solą.
Wersja nr 3:
Rozwałkowane ciasto lub wykrojone już ciastka posypujemy przyprawa do pizzy, papryką i żółtym serem ( ser można wwałkować w ciasto).
Wersja nr 4 : jak wyżej
Piec w 180 stopniach ok. 10 min.
*Przepis na ciasto nie jest mojego autorstwa ( krążył gdzieś w internecie) :)
Reszta jest moja inwencja twórczą ;)
****
Wersje nr 4 dedykuje moim potworom ciasteczkowym, którzy prosząc o kolejne ciacho mówią magiczne zdanie : " Podaj no jeszcze jedno , bo muszę sprawdzić czy aby napewno są kwaskowe :D "!
Dlatego tez wersja nr 4 jest bardzo kwaskowa :)
Pozdrawienia dla ekipy ŻerQv :) dla której zrobiłam prezent na moje jutrzejsze (28.08) urodziny :)
Będzie kwaskowo :P
A użytkowników MojeGotowanie.pl zachęcam do pichcenia, bo są pyszne ciasteczka ;)