Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.51 (177)
Kruche ciasteczka korzenne przygotowujemy zwykle na Boże Narodzenie. Herbatniki korzenne są w zasadzie bardzo podobne do pierniczków, jednak nasz przepis na ciasteczka korzenne różni się dodatkiem orzechów makadamia i amoniaku spożywczego, dzięki któremu ciastka są wyjątkowo chrupiące i lekkie. Dodatkowo ciastka korzenne są bardzo wytrzymałe - ich świeżością będziecie mogli się cieszyć jeszcze długo po świętach!
mleko 4 łyżki stołowe
cukier muscovado 50 g
miód 125
masło 60 g
orzechy makadamia 125 g
anyż 1 łyżka stołowa
skórka pomarańczowa 1 łyżka stołowa
cynamon 0.5 łyżeczki
ziele angielskie 1 szczypta
amoniak 1 szczypta
soda oczyszczona 0.5 łyżeczki
mąka 250 g
kuwertura 100 g
orzechy laskowe 0.5 szklanki
migdały 0.5 szklanki
Mleko mieszamy z cukrem muscovado w małym rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy. Masło roztapiamy z cukrem (możemy użyć cukru kandyzowanego), odstawiamy do wystudzenia.
Do orzechów makadamia dodajemy anyż, skórkę pomarańczową, cynamon, ziele angielskie, amoniak, sodę, mąkę oraz mieszaninę miodu, wyrabiamy. Dodajemy orzechy z przyprawami, zagniatamy. Ciasto na ciasteczka korzenne formujemy w kształt płaskiej cegły, owijamy folią i przechowujemy w lodówce ok. 4 godz.
Ciasto na ciasteczka korzenne rozwałkowujemy w małych porcjach, pomiędzy arkuszami plastikowej folii, na grubość 6 mm. Za pomocą foremki w kształcie serca (5 cm), wycinamy ciasteczka. Układamy je w 2-cm odstępach na blachach przykrytych papierem do pieczenia. Pieczemy kolejno 10–12 min, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Kuwerturę lub czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy ciasteczka korzenne, umieszczamy je na papierze do pieczenia. Dopóki kuwertura jest jeszcze miękka, posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi lub prażonymi migdałami. Przechowujemy w suchym miejscu, w blaszanych pudełkach, pomiędzy papierem do pieczenia. Wytrzymają nawet do 6 tygodni. Ciasteczka korzenne są po upieczeniu chrupiące. Jeśli wolimy bardziej miękkie, pozostawmy je luzem na 12 godz. przed pakowaniem – im wyższa wilgotność w pomieszczeniu, tym szybciej zmiękną.
Porady
- W przepisie użyto łyżki rozdrobnionego anyżu.
W przepisie na ciasteczka korzenne użyto również cukru kandyzowanego. Możesz go zastąpić zwykłym cukrem, ale (jeśli nie masz pod ręką gotowego produktu) możesz też przygotować go samodzielnie. Będziesz potrzebować:
- 400 g cukru
- łyżki soku z cytryny (ewentualnie kwasu cytrynowego)
- gorącej wody
Składniki mieszamy w garnku o grubym dnie i podgrzewamy na małym ogniu. Ważne jest, by temperatura podgrzewania syropu nie przekroczyła 150°C - jeśli przegrzejemy syrop, zamiast cukru kandyzowanego otrzymamy karmel. W miarę odparowywania wody syrop ciemnieje - to znak, że rośnie też jego temperatura. Gdy cukier będzie już odpowiadał naszym preferencjom (to znaczy: będzie miał odpowiedni kolor i zapach), podnosimy temperaturę do 150°C i rozlewamy na papierze do pieczenia.
Kruche ciasteczka korzenne są bardzo proste w wykonaniu, a dodatkowo ich dekorowanie może sprawić wiele zabawy, zwłaszcza najmłodszym. Ciasteczka korzenne może polać - tak, jak w powyższym przepisie - kuwerturą czekoladową, ale równie dobry będzie domowy lukier lub polewa czekoladowa z czekolady. Polane ciastka korzenne można przyozdobić na wiele sposobów. Lukrowe pisaki o różnych kolorach, srebrne koraliki, kolorowe posypki czy zmielone orzechy - dzieci przy dekoracji korzennych pierników będą miały nie lada zabawę!
Zobacz także: Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Znamy 7 niezastąpionych składników