StockFood
4.39 (212)
Ciasteczka brownie, jak samo brownie, powstały przez przypadek. Te amerykańskie ciastka zdobyły popularność na całym świecie. Nic dziwnego - trudno oprzeć się tym pysznym, chrupiącym i mocno czekoladowym łakociom. Wiesz, jak zrobić ciasteczka brownie? To niesamowicie proste! Sprawdź nasz przepis na ciastka brownie.
cukier 160 g
gorzka czekolada 200 g
jajka 3 szt.
masło 110 g
mąka 270 g
esencja waniliowa 5 kropli
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
cukier puder 0.5 szklanki
Masło roztapiamy w małym garnuszku - ostrożnie, na wolnym ogniu, aby się nie przypaliło. Czekoladę w miarę drobno siekamy i dodajemy do roztopionego masła. Podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę na ciasteczka brownie odstawiamy do ostudzenia. Wówczas oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka i olejek waniliowy. Ciągle miksując, ostrożnie dodajemy chłodną masę czekoladową. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Suche składniki powoli dodajemy do miski z masą czekoladową, nieustannie miksując. Tak przygotowane ciasto na ciasteczka brownie powinno się chłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
istock
Ciasto na ciasteczka brownie wyjmujemy z lodówki (ciasto na tym etapie powinno być dość twarde). Za pomocą łyżeczki do herbaty nabieramy ciasto, a następnie w dłoniach formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Połowę ciasteczek obtaczamy w cukrze pudrze, a drugą połowę pozostawiamy tak, jak jest. Ciasteczka brownie układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 12 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza (podczas pieczenia ciasteczka brownie lekko się spłaszczą i popękają). Po tym czasie ciastka brownie wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
istock
Porady
Kiedy pieczemy pierwszą partię ciastek, pozostałą część masy na ciasteczka brownie najlepiej będzie trzymać w lodówce do momentu, aż pierwsze ciasteczka się nie upieką (o ile, oczywiście, nasz piekarnik nie pomieści wszystkich ciasteczek na raz). Im bardziej ciasto zmięknie przed umieszczeniem w piekarniku, tym bardziej ciastka rozpłyną się podczas pieczenia i po wyjęciu z piekarnika nie będą już tak charakterystycznie spękane. Ponadto, ciasteczka brownie obtaczamy w cukrze pudrze nie tylko po to, by po upieczeniu wyglądały na "mokre", ponieważ częściowo ten efekt powstaje właśnie dzięki mocnemu schłodzeniu ciasta przed pieczeniem. Nie warto również zbytnio przedłużać czasu pieczenia, bo ciastka brownie będą za twarde.