Chleb z boczkiem i serem

Ocena:

4.5 (148)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 1 osoby

Domowy chleb to prawdziwa uczta! Szczególnie gdy pieczemy chleb z boczkiem i serem, pachnący tymiankiem i kuszący czarnuszką. Jeszcze gorący chleb z boczkiem i serem to idealna propozycja na śniadanie

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • torebka suszonych drożdży
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • łyżeczka soli
  • 150 g startego sera typu bursztyn
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • na wierzch – czarnuszka

Chleb z boczkiem i serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko podgrzewamy do temp. 40°C i mieszamy z drożdżami, a następnie z przesianą mąką i solą. Wyrabiamy gładkie, elastyczne, lśniące ciasto, odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce, aby podrosło.
  • Przegniatamy, podsypując serem, drobniutko pokrojonym boczkiem i tymiankiem, aż ciasto wchłonie składniki. Wkładamy do oprószonej mąką formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto przynajmniej podwoiło objętość.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C, wstawiamy ciasto, posypujemy czarnuszką, pieczemy ok. 45 min. Po 10 min temperaturę obniżamy do temp. 175°C.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Zobacz też: tarta z boczkiem glazurowanym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne