Łatwe pączki z alkoholem - idealne na deser w Karnawale. Włoskie pączki możemy udekorować według gustu. Cristina Catese poleca cukier puder oraz miód. Castagnole kuszą smakiem i prostym przepisem.
Składniki:
na ciasto: 600 g mąki typu 00
przesianej
4 jajka
100 g cukru
90 g miękkiego masła
40 ml likieru sambuca (anyżkowego)
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
do smażenia: olej
do wykończenia: 200 g miodu
Castagnole pączki włoskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Jego konsystencja musi być gładka
ale bardzo miękka. Po wyrobieniu odstawiamy pod przykryciem na 1 godz. do lodówki.
Ciasto dzielimy na małe części
formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na głębokim oleju
obracając je kilkakrotnie
aż ładnie się zarumienią. Wyjmujemy i odsączamy na papierowych ręcznikach.
Pączki castagnole są już gotowe: możemy je posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w miodzie: podgrzewamy go w garnku na bardzo małym ogniu
zanurzamy w nim pączki castagnole
obracamy kilkakrotnie
aby były całkowicie nim pokryte.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019