Adobe Stock
5 (12)
Bułki poznańskie to pyszne drożdżowe pieczywo ze słynnym rozcięciem na górze. Są świetnym dodatkiem do śniadania albo kolacji. Pachnące, z mięciutkim miąższem i chrupiącą skórką, zachwycą każdego, kto ich spróbuje. Rewelacyjnie komponują się ze świeżym masłem, delikatnym twarożkiem lub pastami kanapkowymi. Sprawdźcie, jak zrobić domowe bułki poznańskie i cieszcie się ich smakiem.
mąka pszenna 400 g
woda 150 ml
mleko 150 ml
drożdże 15 g
masło 30 g
sól 14 g
cukier 2.5 g
Masło roztapiamy w rondelku i przestudzamy. Mleko i wodę podgrzewamy do temperatury ok. 35 stopni Celsjusza (płyny powinny być letnie, ale nie gorące, inaczej zatrzymają pracę drożdży).
Drożdże kruszymy w misce, dodajemy cukier, łyżkę mąki i 100 ml letniej (ale nie za ciepłej) wody. Następnie wszystkie składniki dobrze mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Jeżeli używamy drożdży instant, możemy pominąć ten etap i dodać 7 g od razu do mąki.
Mąkę pszenną (najlepszy będzie typ 500) przesiewamy do miski, dolewamy mleko, wodę, roztopione masło i wsypujemy sól. Następnie ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i delikatne (jeżeli używamy miksera z hakiem, wystarczy ok. 7-10 minut). Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Kiedy ciasto będzie już puszyste i wyrośnięte, wyrabiamy je jeszcze przez minutę. Jeżeli po tym czasie wciąż będzie za luźne, możemy je podsypać odrobiną mąki (jednak tylko tyle, żeby dało się formować bułeczki – inaczej będą zbyt twarde). Następnie wykładamy je na stolnicę i dzielimy na 8-10 równych kawałków, które formujemy w dłoniach na kształt kulek.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko podsypujemy mąką. Umieszczamy na niej kulki, zachowując między nimi spore odstępy (bułki urosną w trakcie pieczenia). Przykrywamy je czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni Celsjusza. Nacinamy bułki przez środek ostrym nożem. Następnie umieszczamy je w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 10-12 minut, aż będą rumiane.
Bułki poznańskie podajemy ostudzone, np. posmarowane masłem czosnkowym. Domowe bułki świetnie sprawdzą się także jako baza do past kanapkowych lub dodatek do sałatki.