4.47 (192)
Brownie z batatów to w pełni wegański przepis dla wszystkich miłośników czekoladowych wypieków. Wychodzi niezwykle miękkie i wilgotne. Pobudza ciało i umysł, a przy tym zawiera głównie zdrowie kalorie. Słodycz pochodzi z daktyli i syropu klonowego, a tłuszcz z kakao pełnego magnezu i kwasów omega-6. Do masy można też dorzucić orzechy, suszone owoce i przyprawy korzenne. Sprawdźcie, jak zrobić wegańskie brownie z batata.
bataty (słodkie ziemniaki) 500 g
daktyle 100 g
mąka migdałowa 80 g
mąka pszenna 70 g
kakao 35 g
syrop klonowy 50 ml
ekstrakt waniliowy 5 ml
Obieramy bataty (500 g to jeden duży ziemniak lub 2 małe bulwy, ale warto dokładnie zważyć składniki, żeby brownie wyszło idealnie wilgotne). Kroimy je w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do miękkości, przez około 20 minut. W tym samym czasie moczymy daktyle w gorącej wodzie (możemy też zalać je mlekiem migdałowym). Odcedzamy i odparowujemy słodkie ziemniaki.
Ewa Niepytalska
Umieszczamy bataty i daktyle w wysokim naczyniu (na przykład z wyposażenia blendera typu żyrafa lub w szerokim słoiku). Miksujemy je na purée. Nie musi być idealnie gładkie, ale istotne jest dokładne rozdrobnienie daktyli, ponieważ częściowo pełnią funkcję słodzika, i powinny być równomiernie rozprowadzone w masie. Studzimy powstałą pastę do temperatury pokojowej.
Ewa Niepytalska
Przekładamy purée z batatów i daktyli do dużej miski. Dodajemy mąkę pszenną i migdałową, esencję waniliową, kakao i syrop klonowy (można go zamienić na syrop z agawy lub melasę). Mieszamy wszystkie składniki łyżką lub łopatką, aż stworzą jednolitą, dosyć gęstą masę. Nie ma potrzeby używania miksera.
Ewa Niepytalska
Wykładamy małą kwadratową foremkę (o wymiarach 20x20 cm, a nawet nieco mniejszą, jeśli chcemy, żeby brownie było wyższe) żaroodpornym pergaminem. Możemy ją wcześniej posmarować olejem, żeby papier przykleił się do blaszki i bez trudu dopasował do jej kształtu. Wypełniamy ją masą z batatów. Rozprowadzamy ją szpatułką. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez 30 minut w 180°C (tryb góra-dół). Z zewnątrz zyska kruchą skorupkę, ale w środku powinno być wilgotne.
Ewa Niepytalska
Wyjmujemy upieczone wegańskie brownie z batatów z piekarnika i całkowicie je studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem, używając drobnego sitka. Kroimy w kwadraciki. Ponieważ ciasto jest wilgotne w środku, warto przygotować sobie ręczniki papierowe i szklankę gorącej wody. Po każdym cięciu nóż będzie miał ślady czekoladowej masy. Żeby nie ubrudzić kolejnych kawałków, na bieżąco wycierajmy ostrze. Serwujemy porcję na talerzyku deserowym, z widelczykiem do ciasta.
Ewa Niepytalska
Porady
- Jeśli chcemy, żeby ciasto było nie tylko wegańskie, ale także bezglutenowe, zamieńmy mąkę pszenną na gryczaną. Z kolei wersję fit zrobimy, dodając mąkę pełnoziarnistą.
- Brownie z batatów po upieczeniu jest bardzo miękkie i może rozpadać się przy krojeniu. Dlatego lepiej jest je ostudzić, a następnie schłodzić przez ok. 30 min w lodówce. Wtedy łatwiej pokroimy je na ładne, kwadratowe porcje.
- Ciasto możemy upiec również w okrągłej tortownicy o średnicy 20–22 cm.
- Do masy na brownie można dodać posiekane orzechy, rodzynki lub żurawinę, a także przyprawy korzenne, takie jak mielony cynamon, goździki lub kardamon.
Pyszne czekoladowe ciasto z batatów można zrobić także w inny sposób:
Brownie wegańskie z batata doskonale smakuje do czarnej kawy lub herbaty. Wystarczy pokroić je w niewielkie kwadraty (około 5x5 cm) i podać na talerzyku. Oprószamy je cukrem pudrem. Jeśli jednak mamy ochotę na inne słodkie dodatki, możemy skorzystać z kilku sprawdzonych pomysłów:
Rozpływające się w ustach brownie wegańskie można przygotować także z dodatkiem innych warzyw. Po zmieszaniu z pozostałymi składnikami, nie będziecie w stanie rozpoznać ich smaku. Oto kilka przykładów: