Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.52 (166)
Bakłażany faszerowane wołowiną i granatem to łatwy przepis na letnią kolację. Spróbuj bakłażany faszerowane wołowiną i granatem na spotkanie w gronie znajomych.
wołowina 300 g
masło 30 g
cebula 4 szt.
bakłażan 6 szt.
pomidor 4 szt.
koperek 0.5 pęczka
natka pietruszki 0.5 pęczka
sól 5 g
pieprz 5 g
Bakłażany: przecinamy wzdłuż na połówki. Każdą wydrążamy łyżką, pozostawiając tylko przy skórce miąższ o grubości 1 cm. W ten sposób powstaną bakłażanowe miseczki.
Mięso: mielimy z jedną z cebul, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. 4 łyżki farszu odkładamy, a resztą napełniamy wydrążone połówki bakłażanów. Układamy je ściśle w naczyniu żaroodpornym, nadzieniem do góry. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy na 15–20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C.
Farsz: pozostałe cebule i wydrążony miąższ bakłażanów drobno siekamy. Masło roztapiamy na patelni, na nim podsmażamy cebulę na złocisty kolor, dodajemy miąższ i smażymy razem 2 min, następnie dodajemy pomidory i odłożone mięso. Mieszamy i dusimy na małym ogniu 3–4 min.
Pieczenie: sosem polewamy upieczone bakłażany, wyrównujemy (niczego nie mieszamy), posypujemy posiekaną zieleniną i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 10–15 min. Danie podajemy na gorąco, obficie posypane nasionami granatu.
Porady
Zobacz: chłodnik z granatów z mlekiem kokosowym i miętą