Getty Images/iStock
4.56 (188)
Muffiny jogurtowe są mięciutkie i delikatne w smaku, cieszą się dużą popularnością wśród niemal wszystkich amatorów wypieków. Jogurt naturalny sprawia, że na długo pozostają wilgotne i pyszne. Są tak proste w przygotowaniu, że możemy do pomocy zaangażować dzieci. Wypróbujcie przepis na muffinki jogurtowe i przekonajcie się sami.
cukier 60 g
cukier waniliowy 10 g
jajka 1 szt.
jogurt naturalny 190 g
masło 20 g
mąka pszenna 170 g
proszek do pieczenia 5 g
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a blachę lub foremki na muffiny wykładamy papilotkami (możemy je zastąpić wyciętym w kwadraty papierem do pieczenia).
W garnuszku rozpuszczamy masło, nie doprowadzając do zagotowania. Do suchej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
W drugiej misce umieszczamy jajka, cukry (biały i wanilinowy) i ubijamy aż powstanie sprężysta biała masa. Dodajemy roztopione masło, jogurt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszajmy szpatułką, ale tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Muffiny jogurtowe możemy podać z odrobiną lukru lub dodać do ciasta skórkę cytrynową, dzięki której będą miały orzeźwiającą nutę (sprawdzi się też kandyzowana skórka pomarańczowa). Sezonowo możemy wzbogacić ciasto o jagody lub maliny.