Getty Images/Istock
5 (7)
Aperol Spritz jest bardzo cytrusowy, niezwykle orzeźwiający, z lekko wyczuwalną nutą goryczy. Bazą tego słynnego, włoskiego drinka, jest przyjemnie musujące Prosseco i słodko-gorzki, mocno pomarańczowy Aperol. Najczęściej serwuje się go latem, jednak smakuje doskonale o każdej porze roku. Obowiązkowo podajemy dobrze schłodzony, z zieloną oliwką, np. jako aperitif przed lekkim posiłkiem. Jesteście ciekawi, jak przygotować napój w kolorze zachodzącego słońca? Wypróbujcie nasz przepis na idealny Aperol Spritz.
prosseco 750 ml
aperol 500 ml
woda gazowana 250 ml
lód 500 g
pomarańcze 300 g
zielone oliwki 10 szt.
Przed przygotowaniem drinka należy dobrze schłodzić butelki z wodą oraz trunkami. Jeśli chcemy przygotować go w wersji bezalkoholowej, możemy wybrać Prosseco 0%, a Aperola zastąpić syropem pomarańczowym (wystarczy ok. 20-30 ml na porcję).
Warto również obniżyć temperaturę szkła, w którym podamy napój, np. wstawiając je na 20-30 minut do lodówki. Dzięki temu Aperol Spritz na dłużej zachowa pożądaną temperaturę.
Pomarańcze dokładnie myjemy, parzymy we wrzątku, a następnie kroimy na plasterki. Jeśli chcemy, możemy sięgnąć po czerwoną odmianę, która jest nieco bardziej soczysta.
Duże kieliszki do wina (sprawdzą się też wysokie szklanki do koktajli) wypełniamy kostkami lodu do połowy ich wysokości. Następnie do każdej z nich nalewamy 75 ml schłodzonego Prosseco (jeśli chcemy, by drink był mniej słodki, wybierzmy wytrawne) oraz 50 ml Aperolu.
Drinki uzupełniamy 25 ml wody gazowanej, a do środka wrzucamy po plasterku pomarańczy.
Aperol Spritz podajemy od razu, udekorowany zieloną oliwką, nadzianą na wykałaczkę. Doskonale sprawdzi się jako aperitif, podawany przed posiłkiem dla zaostrzenia apetytu, lub do lekkiego ciasta, np. delikatnego biszkoptu z musem waniliowym.