www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Akoori to pikantna, pełna smaku indyjska jajecznica. Charakteru dodają jej chili, czosnek, cebula, garam masala, kurkuma i kumin. Zawiera też pomidory, które oferują nieco kwaskowej słodyczy. Danie posypane jest świeżą, pachnącą kolendrą. Warto podawać je z ciepłym, podpieczonym chlebkiem chapati. Sprawdźcie, jak zrobić jajka po indyjsku. To świetny pomysł na śniadanie lub brunch.
masło 1 łyżka stołowa
czerwona cebula 1 szt.
papryka chili 1 szt.
czosnek 2 ząbki
kumin (kmin rzymski) 0.25 łyżeczki
garam masala 0.25 łyżeczki
kurkuma 0.25 łyżeczki
pomidor 2 szt.
jajka 7 szt.
kolendra 0.5 pęczka
gotowe pieczywo 4 szt.
Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Usuwamy pestki i błonki z papryczki chili (czerwonej lub zielonej), siekamy ją. Zdejmujemy łupinkę z czosnku i przeciskamy go przez praskę lub miażdżymy nożem. Oczyszczamy pomidory z gniazd nasiennych i kroimy je w kostkę. Opłukujemy i osuszamy kolendrę. Z grubsza ją siekamy lub rwiemy na kawałki.
Rozgrzewamy dużą patelnię na małym lub średnim ogniu i wrzucamy na nią masło. Szklimy cebulę razem z chili i czosnkiem. Dajemy składnikom około 5 minut, żeby zmiękły. Dodajemy kmin rzymski, kurkumę i garam masalę. Smażymy jeszcze przez 1–2 minuty, mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć.
Dodajemy pomidory. Smażymy je przez minutę, żeby rozgrzały się, ale nie rozpadły. Rozbijamy jajka i rozmącamy je widelcem lub rózgą kuchenną. Wlewamy je na patelnię i zmniejszamy ogień. Rozbijamy tworzące się grudki drewnianą łyżką lub łopatką. Zanim jajka po indyjsku całkiem się zetną, zdejmujemy je z ognia. Mieszamy przez minutę lub do czasu, aż zyskają preferowany przez nas stopień wysmażenia.
Posypujemy gotowe jajka świeżą kolendrą. Podajemy z lekko zrumienionym na patelni lub w opiekaczu przaśnym chlebkiem chapati. Możemy też wykorzystać chlebek naan lub dowolne, ulubione pieczywo. Indyjska jajecznica sprawdzi się na pożywne śniadanie lub brunch.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/akoori-indian-scrambled-eggs